Concept-Agenda Groen van Provincie Noord Holland

Op 18 september 2012 hebben Gedeputeerde Staten het ontwerp van het nieuwe provinciale beleid openbaar gemaakt. Het goede nieuws is dat de provincie blijft investeren in het vergroten en verbeteren van de provinciale groenstructuur voor recreatie. De provincie vindt dat er nog steeds een tekort aan recreatieve mogelijkheden is voor mensen uit de stad.

Provinciale agenda voor een groen, aantrekkelijk en toegankelijk Noord Holland
Er is met name een tekort in de Haarlemmermeer en in het buitengebied rond Amsterdam en Zaandam. Het “recreatieve groen” is van belang voor de gezondheid en ontspanning van bewoners en bezoekers van Noord-Holland. Maar liefst één op de drie toeristen trekt de natuur in. De bijdrage van recreatie aan de economie is dan ook substantieel volgens Gedeputeerde Staten. Het beheer van de recreatiegebieden, zoals Het Twiske, wordt doorgaans uitgevoerd door recreatieschappen.

Wat er in die gebieden gebeurt aan beheer en ontwikkeling wordt in verschillende besturen en gemeenten besproken. Dat brengt volgens de provincie veel “bestuurlijke drukte” met zich mee. Waar grootschalige recreatieve voorzieningen moeten komen moet niet door recreatieschappen worden bepaald. Verder vindt de provincie dat de samenhang tussen de recreatiegebieden beter moet worden bewaakt. Daarom komt de provincie in 2013 met “een voorstel voor een nieuw organisatorisch model voor recreatieschappen. Uitgangspunten hierbij zal zijn het terugdringen van bestuurlijke drukte en de mogelijkheid tot verevening tussen recreatieschappen van de lusten van recreatieve voorzieningen en de lasten van beheer.”

De provincie ziet dat de kosten voor beheer, onderhoud, toezicht en exploitatie van de recreatieschappen stijgen en wil vooralsnog niet bezuinigen op haar bijdrage aan de recreatieschappen, tenminste als de gemeenten dat ook niet doen.

Stichting Hart voor Het Twiske
Wat dat precies voor Het Twiske betekent is niet duidelijk. Mag het recreatieschap zelf beslissen of er een waterskibaan komt? En zullen de hoge lasten van het beheer van Het Twiske in de toekomst worden verevend met de opbrengsten van andere recreatieschappen? Eigenlijk moeten de provincie en gemeenten hun bijdragen verhogen omdat de kosten alsmaar stijgen. Wij willen daarover met de provincie in discussie gaan.